Close

Anti-islam sticker Wilders werkt fundamentalisme in de hand

vrijdag 20 december 2013

De anti-islam sticker die PVV-leider Geert Wilders gaat verspreiden, zorgt mogelijk voor meer polarisatie binnen de Nederlandse samenleving. De sticker bestaat uit het ontwerp van de vlag van Saoedi-Arabië, met daaronder een aangepaste tekst – tevens in het Arabisch.

Waar in het origineel staat ‘Er is geen god behalve God, en Mohammed is Zijn boodschapper’, heeft de PVV de tekst vervangen door ‘De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, en de Koran vergif’. Met de actie wil Wilders mensen ‘bevrijden van het juk van de islam’.

De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste pijlers is van de (Nederlandse) democratische rechtsstaat, maar het is duidelijk dat de tekst op de sticker als beledigend opgevat kan worden door moslims uit zowel binnen- als buitenland.

Door te spelen met de belangrijkste tekst in de islamitische leer, de shahada (de originele tekst op de Saoedische vlag), kan de actie van Wilders leiden tot een grotere aantrekkingskracht van fundamentalistische of radicale groeperingen binnen de islam.

De situatie is vergelijkbaar met een scenario op het schoolplein: wanneer iemand fel optreedt tegen degene die jou pest, dan ben je geneigd die persoon aardig of indrukwekkend te vinden. Op die manier kunnen gematigde moslims positiever aan gaan kijken tegen felle fundamentalisten, waardoor deze laatste groep aan populariteit wint, en de PVV het tegenovergestelde heeft bereikt van de doelstelling.1

Zoals John Locke schreef met betrekking tot het verbieden van religieuze bijeenkomsten: “Want men zal niet minder, maar zelfs eerder meer en met veel meer scherpte eensgezind worden naarmate er minder vrijheid is om te vergaderen.2

  1. NOS, “Wilders plakt stickers tegen islam”
  2. John Locke – ‘Een Brief over tolerantie’ (p. 77)

Gerelateerde berichten

%d bloggers liken dit: