Close

‘Sjiïeten tegenover religie, etniciteit en burgerschap’, Begrip Moslims-Christenen

zondag 20 oktober 2013

“Young Shiites in the Netherlands and Belgium” This article is a presentation and analysis of a research conducted among 88 young Dutch and Belgian Shiites. Via an online survey these people were questioned about three main themes: their religion, their ethnicity and their Dutch or Belgian citizenship. The authors are interested in the way the young Shiites think about these subjects, particularly because there is a growing estrangement between autochthonous Western-Europeans and the Muslim communities; in the light of this development, it seemed interesting to the authors to which extend the three themes form – important – parts of the way the Shiites construct their identity. Keyterms: Shiites, The Netherlands, Belgium, diaspora, identity, ethnicity, religion, citizenship.

A. Buitelaar & V.W. Vrijhoef, ‘Sjiïeten tegenover religie, etniciteit en burgerschap’, Begrip Moslims-Christenen 2/2013, 75 – 82.

Korte weergave van een artikel van onze hand, geschreven voor een cursus in de master.

2 Comments on “‘Sjiïeten tegenover religie, etniciteit en burgerschap’, Begrip Moslims-Christenen

[…] December 2012 zijn wij ons onderzoek naar sjiieten in de Lage Landen gestart. Dit idee is voortgekomen uit een eerder samenwerkingsverband waarin wij onderzoek hebben gedaan dat hier nauw op aansluit en waarvan een samenvatting is gepubliceerd in een islamspecial afgelopen jaar van Begrip: Moslims-Christenen. […]

[…] December 2012 zijn wij ons onderzoek naar sjiieten in de Lage Landen gestart. Dit idee is voortgekomen uit een eerder samenwerkingsverband waarin wij onderzoek hebben gedaan dat hier nauw op aansluit en waarvan een samenvatting is gepubliceerd in een islamspecial afgelopen jaar van Begrip: Moslims-Christenen. […]

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: